Jonska obala – More kojim je plovio Odisej

Jonska obala – More kojim je plovio Odisej

Predivno Jonsko more u svojim vodama nosi istoriju pomorskih bitaka između antičkih Grka i Rimljana, Turaka i Mlečana. To je isto ono more po kojem je plovio Odisej na povratku iz Trojanskog rata. Ovo more na zapadu zapljuskuje obale Italije, a na istoku Grčke.

Nije ni čudo što su mesta smeštena u Jonskoj obali Grčke jedna od lepših iz last minute ponude koja je pred vama. Prikaži detaljnije…

Sivota

Smeštena preko puta ostrva Krf, Sivota je nekada bila tipično ribarsko mestašce. Sada je to lepo razvijeno turističko mesto sa velikim brojem prodavnica, taverni i kafića. Uz obalu se pruža lepo šetalište koje okružuje luku i marine za jahte. Ovo mesto predstavlja pravi raj za nautičare.

Ušuškana u prelepom zalivu sa arhipelagom, Sivota pruža mogućnost odlaska na susedna jonska ostrva Paksi i Krf. Na nekoliko desetina plaža ovo malo ostrvo krije raj na zemlji. Biserno čista voda i sitni pesak prekrivaju mnoge od njih, a zbog svojih brojnih uvala i divljih plaža, Sivota se smatra grčkim Karibima.

Lefkada

Za Lefkadu je vezana priča da se pesnikinja Sapfo bacila u more na rtu Lefkada zbog ljubavi prema Faonu. Stoga je možda ovo mesto gde ćete uživati u romantici, noćnim šetnjama uz more ili prelepim zalascima sunca.

Lefkada spada u grupu „sedam ostrva“ odnosno grupu Eptanisa u zapadnoj Grčkoj. Tu su još od većih ostrva ove grupacije Zakintos, Kefalonija i Krf. Glavni grad ostrva je na severu, grad Lefkas udaljen jedan sat od glavnog aerodroma.

Na zapadnoj strani ostrva pronaći ćete plaže koje se odlikuju tirkizno-plavim morem i impresivnim prirodnim pejzažima. Tu se posebno ističu Porto Katsiki, Engremni i Katizma. Takođe možete obići i mala primorska sela gde ćete uživati u jedinstvenom ambijentu i tradicionalnom grčkom gostoprimstvu i gastronomiji. Lefkada ne zaostaje ni za divljom lepotom i usamljenim plažama na kojima možete naći svoj mir.

Parga

Na ulazu u ovu prelepu luku pozdravlja vas zeleno ostrvo i lepa bela crkva, a visoko iznad grada proviruju ruinirani zidovi venecijanske tvrđave. Ovo je jedna od kosmopolitksih tačaka jonske obale. Parga je ostrvo Presvete Bogorodice, sa uskim kamenim stazama, tradicionalnim sokacima i šarenim fasadama.

Ovde ćete definitivno pronaći najpoznatije i prelepe plaže. U gradu postoje dve plaže, dok je u neposrednoj blizini grada i Valtos plaža. Iznad te plaže su najpopularniji apartmani – vila Teodora Parga.

Takođe u Pargi postoji mnogo skrivenih uvala i zaliva gde ćete moći da pronađete potpuni mir i da se lepo odmorite. Plaže imaju kristalno čistu vodu i zeleno okruženje, a takođe su prilagođene i raznim sportovima na vodi.

Parga nudi i mnogobrojne izlete i krstarenja na Krf, Paxi, u Albaniju, na Lefkadu… kao i nezaboravni zalazak sunca karakterističan za ovo preslatko mesto.

Vrachos Beach

Veoma malo mesto, nedaleko od Lefkade, privući će svakoga ko voli beskrajno dugu i široku peščanu plažu i besprekorno čisto i tirkizno more. Vrachos Beach još uvek nema naročito razvijen turizam, zato se ovo mesto preporučuje onima koji žele nešto mirniji odmor, bez mnogo šopinga i ludiog provoda. Sastoji se samo od jedne glavne ulice i nekoliko taverni i kafića. Ukoliko se opredelite za ovakav vid odmora last minute ponude su sada aktuelne.

Međutim, za ljubitelje avantura i pravog odmora ovo je odlična lokacija. Plaža je dugačka i široka i poznata po mnogo školjki koje turisti vole da skupljaju. Ovde možete pronaći mir, a ukoliko budete raspoloženi za malo aktivniji odmor, možete se odvesti do obližnje Lefkade ili grada Preveza.

Kanali

Malo, lepo letovalište izmedju Preveze i Igumenice. Mirno mesto bez večernje buke. Ukoliko želite da prošetate uveče, predlažemo da se spustite desetak km do starog centra Preveze.

Kanali plaža je jedna od najdužih u Grčkoj, dugačka čak 13 km. Proteže se od mesta Mitikas pa sve do sela Kastrosikija. Zbog svoje dužine nikada nije prenatrpana turistima. Na njoj ćete pronaći sve što vam je potrebno, ležaljke, suncobrane, taverne i kafiće, ali i delove gde vam neće smetati buka i gužva. Plaža je uglavnom peščana, ali postoje i delovi sa stenama u vodi, pa treba biti obazriv.

Ligia

Na nepunih 5 km od Vrachos Beach-a nalazi se ovo malo turističko mesto. Kombinacija toplog mora, šuma, maslinjaka i planina u zaleđu garancija su savršenog odmora i uživanja. Do Ligie se stiže lako i brzo, oko 3 i po sata novim autoputem od grčke granice.

Smeštena pored lepe duge peščane plaže sa tirkizno plavim morem i mirisom borovih šuma, Ligia predstavlja idealno mesto za bezbrižan odmor. Mesto uglavnom posećuju Grci i Italijani. Prednost boravka u ovom mestašcu jeste i blizina Parge i Preveza, kao i mogućnost odlaksa na izlet na Krf, Itaku ili Paksi.

Jonska obala nudi puno mogućnosti za lep i prijatan odmor. Za koju god destinaciju da se opredelite, sigurno ćete uspeti da iz nje izvučete ono najlepše i da se dobro odmorite i provedete. Naše last minute ponude su tu samo za vas.