Sitonija je poluostrvo koje će vam pružiti mnogo više nego što očekujete. Turisti kažu da ko jednom ode na last minute letovanje u Sitoniju, sledeće godine se vrati, da istraži još malo.

Sitonija je središnje poluostrvo na Halkidikiju. Neos Marmaras je najveći grad na Sitoniji. Last minute Neos Marmaras  posebno je zanimljiva destinacija za mlade.

U nastavku teksta saznaćete koje su to najlepše plaže u ovom delu Grčke i zbog čega morate da posetite ovo predivno mesto. Razloga ima mnogo zašto baš sitonija treba da bude vaš izbor za last minute letovanje!

Orandž bič (Orange beach)

orange beach

Orange beach drugačije se naziva i Portokali i nalazi se 6km od Sartija. Naićićete na mnoštvo manjih plaža koje se pružaju obalom, sve one pripadaju plaži Platinaca. Orange beach izgleda kao raj na zemlji, voda je svetlo tirkizna, a pogled ka Atosu ostaviće vas bez daha. Možete izabrati bilo koju stenu za sopstveni kutak, a možete i da izaberete glavnu peskovitu plažu.

Plaža je idealna za kampere i slučajne posetioce koji su spremni da dožive potpuno nesvakidašnje izdanje Sitonije. Mana u ovoj lepoti jeste put koji vodi ka plažama. Putevi su zemljani i mogu da budu dosta strmi.

Orange beach je jedina organizovana plaza u tom delu, ostale su divlje i osamljene. Plaža ima svoj bar, po kome je i dobila ime. Ima ležaljke i suncobrane. Plaža je vrlo mala i u sezoni je gotovo uvek puna turista. Možete poneti svoj suncobran i peškir, te tako sebi obezbediti mesto i ugođaj. Ovaj bar nudi piće, hranu i popularnu muziku uz koju ćete uživati čitavog dana. Cene su pristupačne.

Orange beach ne poseduje tuševe i kabine. Ima par pokretnih toaleta.

Ova plaža omogućiće vam da uživate i da je se rado sećate! Ako ste u ovom delu Grčke, treba je obavezno posetiti, bar na jedan dan.

Tigania

tiganija

Tigania beach je manje poznata plaza koja se nalaži na južnoj delu Sitonije. Za ovu plažu naćićete putokaz, ali možete da pratite tablu na kojoj piše “Delight”, to je bar koji se nalazi na samoj plaži. Put ka plaži nije baš najbolji, ima oštećenja, pa se savetuje opreznija i pažljivija vožnja.

Tigania beach tačno se nalazi između Sikije i Kalamicija, kod nadvožnjaka na magistrali, skrećete desno. Neće vam trebati mnogo vremena da pronađete ovu plažu.

Ono što krasi Tigania plažu jesu peščane uvalice, kameni delovi, toplo more, rege muzika i moderna taverna. Možda ćete imati utisak da ste na Jamajci, ali niste, u Grčkoj ste i to u Sitoniji.

Plaža je mirna, nema gužve, ima oko petnaestak suncobrana, ali možete bilo gde da stavite svoj peškir i da uživate u suncu i moru. Delight bar nudi poznati grčki specijalitet suvlaki oko podneva, a u svakom trenutku možete da naručite omiljeno piće.

Ono što će vas možda razočarati jeste da na ovoj plaži nema interneta i nema tuševa. Ima par toaleta. Turisti navode da su nosili svoju hranu sa sobom, ali u baru možete da naručite pomfrit, suvlaki ili salatu, ukoliko ogladnite.

Cena vode je pola evra, pivo je 3,5 e, suvlaki je 3 evra, a oval koji je dovoljan za dve odrasle osobe i dete košta 13 evra. Cene su pristupačne, a hrana je odlična!

Lagonisi

lagonisi

Lagonisi je predivna peščana plaža koja gleda na malo ostvce, plićak je idealan za decu i neplivače. Nalazi se na oko dva km od mesta Ormos Panagias, a 8 km od grada Nikitija, a 25 km od Neos Marmarasa. Lako ćete je pronaći, jer usput ima mnogo oznaka.

Na ovoj plaži je vikendom ogromna gužva, pa se savetuje da odaberete neki dan preko nedelje da posetite Lagonisi. Cena ulaza na plažu je 5 evra po osobi.

Lagonisi poseduje parking, tako da možete svoj auto da ostavite na bezbednom mestu.

Turisti kažu da se svake godine cene pića menjaju, ali se navodi da su pristupačne. Beach bar je savršeno sređen, a plaža je namenjena za duži boravak. Što se tiče ležaljki, one koštaju 10 evra po osobi, ali možete da koristite svoju opremu pored samog bara, ako bude bilo slobodnih mesta.

Fava beach

fava

Fava beach je manje poznata plaža u mestu Vurvuru, ali je idealna ako želite da pobegnete od gužve i odmorite svoju dušu. Sadrži tri veće uvale i nekoliko manjih. Do nje ćete doći tako što od plaže Karidi produžite pravo i idete sve do naselja u kome su smeštene vile, zatim za 100m skrenete desno do obale.

Ova plaža je skrivena od turista i uglavnom je posećuju meštani i oni koji su čuli za njene lepote. Idealna ako vam je potreban odmor i ukoliko želite da se čitavog dana izležavate na suncu daleko od očiju javnosti. Nema gužve i uvek je mirno.

Na ovoj plaži nema barova, tako da treba sa sobom da ponesete vodu, hranu i sve što vam je potrebno za taj dan. Obala je peščana, a u moru je sitno kamenje.

Fava je bogato naselje. Možda ćete sresti poznate Grke koji su se iz Soluna doselili ovde, kako bi u miru provodili svoje dane.

Kalamitsi

Kalamitsi

Kalamitsi plaža nalazi se na jugu Sitonije, najbliže mesto jeste Sarti, na 15 km i Sikia na 6 km udaljenosti. Kalamitsi plaža je u sklopu istoimenog naselja gde možete pronaći i smeštaj, restorane, markete i barove. Odmah uz glavni put Sitonije, kad uđete u mesto Kalamitsi, svi putevi vode pravo na ovu plažu.

Kalamitsi je jedna od najlepših plaža u severnoj Grčkoj. Zastupljen je sitan pesak, pa možete da odložite papuče na neko vreme i nesmetano gazite bosi, jer je plaža uredna i čista.

Ova plaža prijaće i mališanima, jer ima postepen ulaz u kristalno plavo more i veliki plićak!

Na plaži ima nekoliko barova, pa možete i da iznajmite ležaljke i suncobrane, naručite piće ili kafu, a tu je i osvežavajući sladoled. Cene ležaljke variraju od bara do bara. U nekim barovima se ležaljka podrazumeva za poručeno piće, a u nekima je 5 €.

Pivo u kafićima je 3e, giros 2,8, grčka salata sa maslinovim uljem 4e. Ukusno i idealno za sunčane dane. Prijatno!

Karidi Beach

Karidi

Karidi plaža je na nekih tridesetak minuta od Neos Marmarasa. Nalazi se na kraju Vurvuru naselja. Jedna je od najatraktivnijih plaža u Sitoniji, jer je egzotična, svuda je beli pesak i plaža je uredna i čista. Karidi se nalazi u zaleđu borovih šuma, pa će vam to odati sasvim drugačiji utisak svega do sad viđenog.

Karidi je odlična za obilazak sa porodicom, jer su plaže dugačke, zaštićena je od vetra i zbog plićaka je idealna za decu.

Plaža je dosta mirna i uvek topla. Tokom sezone su česte gužve, pa treba doći ranije, kako bi se pronašlo dobro mesto. Ponesite svoje suncobrane i peškire ako hoćete da uživate u hladu i u prirodi.

Nema tuševa, nema kabina, nema toaleta.

Postoji kantina sa roštiljskom hranom i pićem.

Lagomandra beach

Lagomandra

Lagomandra beach je plaža koja se nalazi na 7 km od mesta Neos Marmaras. Jedna je od najpopularnijih na Sitoniji i turisti je rado obilaze. Ona ima sve što je potrebno da uživate tokom čitavog dana.

Dugačka je kilometar, a podeljena je na dva dela stenovitim rtom. Najviše turista okuplja se na severnom delu plaže. Ono što će vam se najviše svideti jeste hlad od velikih borova.

Plaža ima Plavu zastavicu, vrlo je čista i sređena. Možete da stavite svoje peškire gde god želite, a možete i da iznajmite ležaljke po ceni od 8 evra.

Sitan pesak je svuda duž obale, a plićak je dug i bezbedan. Uglavnom ima puno dece i roditelja. Kao i svuda na Sitoniji, more je toplo, izrazito plavo.

Na južnom delu plaže često s emogu naći kamperi. Ovaj deo nije toliko sređen kao što je severni. Na plaži se mogu naći prodavnice, restorani, u blizini je market. Organizovani su i sportovi na vodi.

Lagomandra plaža nudi dosta sadržaja i zabavno je biti na njoj, posebno ako volite borove šume i hlad, a ujedno i toplo more!

Trani Ammouda plaža

Trani Ammouda 1

Trani Amuda drugačije se naziva i Livrohio i nalazi se u blizini mesta Ormos Panagiasa (istočna strana Sitonije).

Jedna je od najlepših plaža u Sitoniji, pesak je toliko sitan, a imaćete utisak da ste na nekom egzotičnom, skupom ostrvu. More je ovde kristalno čisto, a voda je topla, meka i idealna za plivače koji vole da se dugo brčkaju u moru.

Postoji bar gde možete iznajmite ležaljke i suncobrane uz naručeno piće, a u nekim kafićima je ležaljka 10 evra. Barovi nude i meso sa roštilja, lagane sendviče i salate negde oko podneva. Ima dovoljno mesta da stavite svoj peškir, tako da možete it u varijantu da uvrstite.

Na ovoj plaži ima i interneta, pa ćete moći da šaljete svojim prijateljima fotografije sa ove divne plaže.

Na ovoj plaži možete da pronađete i retke znamenitosti, poput ostataka starog Vizantijskog tornja. Arheolozi su pronašli razne ostatke, pa se veruje da je na ovom mestu nekada bio antički grad Sigos.

Na ovoj plaži nema pirodnog hlada, kao što na mnogim ima, ali se svakako isplati da je posetite ako ste u blizini, jer je široka, uredna i sređena.

U blizini se nalazi i smeštaj, koji ima svoje posebne ležaljke, koje prolazni turisti mogu da koriste uz doplatu. Na plaži su dostupni i tuševi i kabine u kojima se možete presvući, a one se nalaze u okviru barova.

Ako dolazite sa deco mi tražite što veći plićak, najbolje bi bilo da izaberete centralni deo plaže. Verujemo da ćete uživati na ovoj plaži!

Agios Ioannis plaža

Agios Ioannis

Agios plaža nalazi se na 4 km od Nikitija prema Neos Marmarasu. Ako ste u blizini, ovu plažu ne možete da omašite, jer svi putevi vode do nje. Dugačka je 700 m, što je sasvim dovoljno da se smeste svi zainteresovani turisti.

Agios plaža je čest izbor posetilaca koji dolaze sa decom, jer je sitan pesak i veliki plićak čine idealnim za uživanje tokom celog dana. Na nekim delovima plaže može se naići na kamenje, ali su to retki delovi.

Na plaži postoje i dva bara gde se mogu uzeti ležaljke i suncobrani. Barovi su fantastični, jedan u zelenilu i cveću, stvoren je za relaksaciju i uživanje posle plivanja. Jedan se zove Riviera, to je moderni bar, i nalazi se na širem delu plaže. Ovde ćete moći i da pojedete nešto od grčkih specijaliteta.

Imaćete mesta da se parkirate, pristup plaži je sređen.

Cene ležaljki i suncobrana su 10 evra, a uz to možete dobiti i dodatni lazy bag ili ležaljku, što je isplativo ako ste sa duštvom. Osim ovog paketa, postoje i standardne ležaljke koje koštaju 5 evra (dve ležaljke i suncobran u kompletu). Ako platite ležaljke, ne morate da kupujete piće. Ležaljke se ne naplaćuju posle 17:30 h.

Na plaži su obezbeđeni tuševi, kabine, internet nema.

Kalogria plaža

kalogria

Kalogria plaža se nalazi na zapadu poluostrva oko 5km južno od Nikitija, oko kilometar posle plaže Agios Ioannis. Nemojte propustiti ovu plažu ukoliko ste u blizini jer je ova plaža veoma popularna i jedna je od omiljenih među turistima.

Ima sve što vam treba- čisto i toplo more, peščanu i urednu plažu, prirodni hlad. Plaža ima plićak, pa slobodno možete da pustite decu da uživaju tokom celog dana.

Hotel Mango ima svoje kafiće na oba kraja plaže, i tamo možete da iznajmite ležaljke za 40 evra. U tih 40 evra spadaju 32 evra koja možete iskoristiti za naručivanje hrane i pića. To je eksluzivni red. U ostalim redovima možete da uzmete ležaljke za 8 ili 5 evra.

Na ovoj plaži možete da igrate odbojku, jer je napravljen teren za sve posetioce. Takođe, postoji i parking koji je besplatan.

Na kraju plaže tu je još jedan bar, zove se Isla Bar i prepoznatljiv je po glasnoj, modernoj muzici, pa su mladi turisti ovde često viđeni. Ležaljke se dobijaju kada naručite piće, a takođe ima i besplatan parking. Isla bar ima i uslugu brze hrane, ukoliko ogladnite.

Na plaži ima tuševa.

Ono što možete očekivati od ovog mesta jeste bajkoviti prikaz mora koji je tirkizne boje. Osim savršeno uređenih plaža, tu su i one divlje, pa ljubitelji avantura mogu pronaći kutak za sebe.

Sitonija spada u jedno od omiljenih destinacija srpskih turista jer nudi odmor za svačiju dušu. Sitonija je poznata po prirodnim lepotama, raznovrsnim smeštajima za svačiji džep, po toplom plavom moru i nasmejanim ljudima.

Koju god plažu da izaberete, verujemo da nećete pogrešiti, jer je Sitonija mesto na koje ćete se uvek rado vraćati!