Preko puta Krfa, nalazi se gradić koji turiste ne ostavlja ravnodušnima. Parga je grad na Jonskom moru, nalazi se u oblasti Epir. Iz Srbije, do Parge se relativno brzo stigno, trebaće vam od grčke granice samo tri sata.

Parga je pre svega šarmantna, romantična i pomalo mistična. Svideće vam se! Nećete se pokajati ako Parga bude vaš izbor za last minute letovanje.

Možete da obiđete i Krf, ostrva Paxos i Antipaxos, a za to postoje brodske linije. Predstavljamo vam 10 najlepših plaža u Pargi i okolini koje će vas oduševiti i koje obavezno morate da posetite, ukoliko je vaš izbor za last minute letovanje Grčka.

Gradska plaža – Krioneri

gradska plaza krioneri

Krioneri je gradska plaža koja se nalazi u samom gradu Pargi. Ovde možete naći vrhunske restorane sa ukusnim grčkim specijalitetima, barove i kafiće.

Krioneri plaža namenjena je za uživanje tokom čitavog dana, jer vam je ovde sve na dohvat ruke. Plaža je vrlo organizovana i čista. Postoji i deo gde možete da ostavite svoju opremu – peškire i suncobrane, ali da biste zauzeli ovo mesto, morate doći što ranije na plažu.

Što se tiče mora, ono je duboko i toplo. Na plaži je sitan šljunak i pesak.

Ako vas zanima kada je gužva, uvek je gužva, tokom cele sezone. Krioneri je poznato mesto za okupljanje, tamo ćete videti turiste iz celog sveta, ali i meštane.

Za Krioneri i za narednu plažu vam nije potreban auto, ali možete parkirati u obližnjoj uličici ispred plaže.

 • Barovi i kafići: Nekoliko kafića duž obale.
 • Ležaljke: Set ležaljki i suncobrana je 8 evra.
 • Pedalina: 5 evra.
 • Tuševi: Postoje, u okviru barova.

Simbol Parge je poznato ostrvo Device Marije i nalazi se preko puta ove gradske plaže. Dovde možete i doplivati, doći pedolinom. Možete doći čak i pešaka, ako je more mirno i ako je nivo vode nizak.

Piso Krioneri

piso krioneri

Piso Krioneri je takođe gradska plaža u Pargi. Njen bukvalni prevod znači “iza Krioneria”, a do nje možete stići kada pređete zeleni rt. Ona je odmah iza gradske velike plaže i predstavlja alternativu, ukoliko ne volite gužvu.

Ono što je važno da znate jeste da je ova plaža kamenita i da možete naići na oštro kamenje, pa su obavezne papuče za plažu.

Ova plaža je mirnija, manja i zaštićena je iza brda koje se naziva Sveti Atanasije. U blizini plaže ima par marketa i prodavnica u kojima možete kupiti sve što vam je potrebno.

 • Barovi i taverne: Na plaži postoji jedan bar i restoran Golfo beach.
 • Prirodni hlad: Prijatna temperatura u hladovini drveća.
 • Cene: U odnosu na gradsku plažu Krioneri, cene su niže i pristupačnije.

More je smaragdno i zaljubićete se u čistinu vode na ovom delu Parge. Ipak, ova plaža nije idealna za one koji dolaze sa malom decom, jer je kamenje oštro i može da naiđe poneki jež.

Plaža Lihnos

plaza lihnos

Lihnos je mirna plaža koja se nalazi na 4 km od Parge. Ako tražite mir i odmor, ovde ćete ga pronaći. Na plaži postoji hotel gde se možete i smestiti, postoji nekoliko taverni i kamp.

Ovo je još jedna plaža sa šljunkom, a što se tiče dubine, odlična je za plivače koji vole postepen ulazak u vodu. Nema dubokog plićaka, kao na mnogim okolnim plažama, pa ni ova plaža nije pravi izbor za malu decu.

I ovde su vam obavezne papuče, jer kamenje može da bude grubo i oštro. I pored svega toga, ova plaža je predivna, a more providno i čisto! Lihnos je plaža koja pruža tišinu, pa možete da pijete svoje omiljeno piće ili uživate uz dobro štivo.

U okviru kampa postoji mali market gde možete da kupiti nešto slatko ili slano, šta god da vam zatreba.

 • Prirodni hlad: Hlad postoji u blizini kampa.
 • Ležaljke: Set ležaljki varira od sezone do sezone, od 6 do 8 evra. Ispred luksuznog hotela ležaljke su 30 evra.
 • Parking: Besplatan je u okviru taverni. Ako se ne dolazi u određenu tavernu, bolje je da se izabere taksi ili brodić za prevoz.
 • Brodić: cena karte u jednom smeru- 4,5 evra
 • Običan taksi: 8 evra bez obzira na broj osoba

Iako deluje da ova plaža nije daleko, za nju će vam trebati sat vremena hoda. Kada je jako sunce, ova šetnja može da bude dosta naporna, posebno kada se vraćate u Pargu.

Ako volite avanture, savetujemo da ponesete vodu i nešto slatko, jer ume da bude baš toplo. Pešačenje može da vas dovede i do crkve, koju treba posetiti.

Na pola puta postoji mala taverna gde se možete odmoriti, jer je put krivudav, pa deluje mnogo duže.

Plaža Sarakiniko

plaza Sarakiniko

Na 12 km od Parge nalazi se plaža Sarakiniko. Nju zaista vredi posetiti. Jedna je od najepših!

Ono što vas neće oduševiti jeste put do nje, koji je uzak i krivudav, pa savetujemo da pažljivo vozite. Postoji i alternativni prevoz.

 • Brodić od Parge do Sarakiniko plaže: 11 evra u oba smera.
 • Gliser: 11 evra u oba smera.

Oko plaže je drveće i zelenilo koje moru pruža mir. Retko kada ćete naići na talase. Tiho je, i spokojno. Ova plaža je mala i ušuškana, more je smaragdno i toplo.

Na obali se nalazi sitan beli šljunak, dubina je postepena, a postoji i plićak, pa ovde možete doći i sa mališanima

 • Barovi i taverne: 2 taverne i 1 kafić.
 • Ležaljke: Od 6 do 8 evra.
 • Bazen: Na ovoj plaži možete pronaći i bazen u okviru jednog restorana, koji je na raspolaganju gostima.
 • Tuš i kabina: Postoje, na plaži.
 • Parking: Ispred plaže.

Plaža Karavostasi

plaza Karavostasi

Karavostasi plaža se nalazi na Jonskoj obali, u podnožju mesta Perdika. Od Parge je udaljena 16 km (novim putem ima 22 km), a od Sivote 13 km. Ono što ćete uočiti usput jeste predivan pejzaž, listopadne šume i maslinjaci.

Plaža je duga oko 700 m, i ima mesta za sve posetioce, čak i u jeku sezone. Ovde ćete sigurno zabeležiti nezaboravni zalazak sunca, i uživaćete tokom čitavog dana.

Plićak nije veliki, ali je voda topla, idealna za sve one koji vole da se brčkaju satima u vodi.

 • Ležaljke: Besplatne uz konzumaciju pića.
 • Parking: U zaleđu plaže.
 • Barovi i taverne: 2 bara na plaži i 1 taverna (Skala Karavostasi).

Okolina ove plaže je u razvoju, oko nje niču apartmani i hoteli. Smatra se da će biti uskoro vrlo popularna, za sada je mirna i nema mnogo gužve.

Plaža Agios Sostis

plaza Agios Sostis

Za ljubitelje divljine, predlažemo vam da posetite plažu Agios Sostis. Ova lepa plaža nalazi se na 8 km severno od grada Parge. Ova plaža je izolovana, i neorganizovana.

Uglavnom sve plaže u okolini Parge imaju kafiće i razne zabavne sadržaje. Ipak, ova je posebna. Na plaži nema restorana, tavern, barova. Nema sportova na vodi.

Ako se odlučite da pođete na ovu plažu, savetujemo vam da ponesete sa sobom vodu, hranu, peškire i suncobrane, sve što vam je potrebno za boravak na plaži tog dana.

Ova plaža doneće vam sasvim drugačiji vid odmora. Ako ne volite velike gužve i ako želite da se osamite, Agios Sostis biće pravi izbor.

Na plaži su mali kamenčići, a voda je baš duboka. Svi oni koji vole ronjenje, obožavaće ovu plažu. Priroda, mir, divljina, sve na jednom mestu, nedaleko od gradske vreve!

 • Parking: Možete da parkirate bilo gde.
 • Ležaljke i suncobrani: Ne.
 • Barovi i taverne: Ne.

Plaža Spartila

plaza spartila

Plaža Spartila nalazi se na 7 km od Parge. Divlja je, mala i krase je ogromne stene u vodi. Nema mnogo turista na njoj, pa tamo možete uživati tokom celog dana, sa malim brojem ljudi. More je kristalno čisto i providno.

Ova plaža je vrlo interesantna, i vredi je posetiti. Prizor je nezaboravan! Možda ćete se osećati kao da ste na pustom ostrvu, pa ako vam je takav doživljaj istinski potreban, onda ne postoji razlog da ne posetite Spartilu.

Ono što vam se svakako neće svideti jeste put do plaže. Ako imate nizak, brzi auto, ovo putovanje biće naporno. Put je zemljani, retko gde ima asfalta.

Pošto u okolini nema skoro ničega, potrebna vam je navigacija, kako se ne biste izgubili.

 • Parking: Možete da parkirate bilo gde.
 • Ležaljke i suncobrani: Ne.
 • Barovi i taverne: Ne.

Na ovom mestu potpuno ćete se opustiti, daleko od očiju javnosti. Ovaj mali raj morate posetiti ako ste u blizini.

Plaža Ai Giannakis

plaza Ai Giannakis

Ai Giannakis je nedaleko od Parge i isplati se upoznati njene prirodne lepote. Od grada je udaljena 6 km. Poznata je po svom belom pesku, po izuzetno čistoj vodi i predivnom pogledu. Na njoj ćete uživati i danju i noću, jednostavno neće vam se ići odatle!

Oko plaže se nalaze kamene litice koje štite more od vetra i ostalih loših vremenskih uslova, pa je more toplo i mirno.

Savetujemo da ponesete papuče, jer stenovito kamenje u vodi može da bude oštro, pa su i posekotine moguće.

Nemojte dozvolite da vas beli pesak zavara, jer je u moru drugačija situacija.

 • Parking: Postoji prostor gde možete da parkirate auto.
 • Barovi i taverne: Ne.
 • Prirodni hlad: Da.
 • Ležaljke i suncobrani: Ne.

Plaža Valtos

plaza valtos

Valtos plaža spada u jednu od najatraktivnijih i najposećenijih plaža u ovoj oblasti Grčke. Ako se nalazite u Pargi, ova plaža je nešto što će vam biti preporučeno od mnogih turista.

Valtos se nalazi na zapadu Parge, iza brda gde se nalazi Venecijanska tvrđava, koju takođe preporučujemo da obiđete. Od centra Parge do plaže Valtos trebaće vam dvadesetak minuta ako idete pešaka. Parking postoji, ukoliko dolazite kolima. Od alternativnih prevoza možete da iznajmite bicikl, skuter, a može se doći i brodićem.

Ono što krasi ovu plažu jeste čista, kristalo plava i duboka voda. Uvek je gužva, ali pošto je plaža velika, ima mesta za sve!

 • Taksi: 4 evra povratna karta.
 • Parking: Ispred plaže.
 • Prirodni hlad: Ima hlada.
 • Sportovi na vodi: Džet ski, banana, pedaline, kanui.
 • Taverne i kafići: Ima nekoliko taverni i kafića, pored su dva manja marketa. Na plaži se nalazi „Yacht Club“ sa poznatim specijalitetima, kao i najstarija taverna na plaži „Barbanassis“ sa domaćom kuhinjom.

Vrachos-Loutsa plaža

Vrachos-Loutsa plaza

Loutsa je desna, a Vrachos leva plaža. Ova plaža je najlepša peščana plaža i nudi turistima i odmor i zabavu. 3 km duga, ova plaža će ostaviti jak utisak na svakog posetioca. Talasi, tišina, miris mora, to ćete sve naći na ovom mestu.

Ovde ćete moći da se odmorite, ali i da se oprobate u određenim vodenim sportovima. Nema preterane gužve, jer je plaža dovoljno velika da srdačno primi sve goste.

Mnoge plaže u okolini Parge nemaju tako sitan pesak, pa je Vrachos-Loutsa među omiljenima baš zbog mekanog tla.

Prepodne je voda svetlo plata, a kako dan odmiče, postaje tamnija. Bistra je i čista, a oko podneva pojavljuju se veliki talasi. More je plitko, idealno za decu i neplivače.

 • Tuševi i kabine: Postoje na plaži.
 • Barovi i taverne: Postoji nekoliko kafića sa uslogom iznajmljivanja ležaljki i suncobrana.
 • Plaža je u potpunosti organizovana i sređena.
 • Parking: Parking je niz ulicu, uvek ima mesta da se parkirate.

Iznad plaže nalazi se šetalište. Na tom šetalištu ima mnogo lepih i pristupačnih smeštaja, svuda okolo su prodavnice, butici, kafići, taverne. Ipak, ovde nećete naći klubove i lude žurke.

Parga je idealno mesto za odmor! Ono što možete očekivati od letovanja na ovom mestu jeste potpuna relaksacija i predivne plaže. Bez obzira da li dolazite sa porodicom ili sa prijateljima, Parga će vas osvojiti na prvi pogled, prvo plivanje i prvi zalazak sunca.

Osetićete duh bogate grčke istorije, dok budete šetali ulicama, i činiće vam se da se nalazite u nekom drugom vremenu. Na ovom mestu postoji tvrđava iz 11. veka, koja je više puta rušena i iznova građena.

Uzane kamene ulice, mirni, romantični kafići i barovi odvešće vas u neka stara, lepa vremena.