Ostrvo Lefkada nudi turistima nezaboravan provod, te se često nalazi na „wish listama“ ljubiteljima last minute putovanja. Lefkada je posebna i liči na Karibe!

Na ovo ostrvo možete doći svojim autom, i to bez trajekta. Lefkada nudi za svakog po nešto.

Ako dolazite sa prijateljima, imaćete gde da izađete i da se dobro provede u noćnom provodu. Ako dolazite sa mališanima, tu je veliki plićak i zabava za najmlađe.

Ukoliko dolazite sa voljenom osobom, moćićete da uživate u romantičnim zalascima sunca. Šta god da zamislite, ovde ćete naći. Lefkada je idealna za odmor i pružiće vam mnogo morskih radosti.

Predstavljamo vam 10 najlepših plaža koje su zaista impresivne i koje ne smete da propustite.

Porto Katsiki plaža

porto katsiki

Porto Katsiki je plaža koja se često viđa na razglednicama sa Lefkade. Jedna je od najlepših, i u Grčkoj, i u celom svetu!

Nalazi se na jugozapadu Lefkade. Ako ste u glavnom gradu, onda vas od ove plaže deli 40 km, a ako ste smešteni u Vasilikiju, onda je Katsiki na 15 km. Zbog ove plaže mnogi se i odlučuju da provedu odmor na Lefkadi.

Možete dovde stići kolima, ali i brodićem. Ako idete svojim kolima, vozite pažljivo, vožnja je duga i spora, zbog uskog i krivudavog puta.

 • Privatni čamac sa kapetanom iz Nidrija i Vasilikija: 50-80 evra.
 • Organizovani izlet do plaže: iz Nidrija- 20-25 evra i iz Vasilikija- 15-20 evra.

Savetujemo vam da se dobro raspitate šta organizacije nude pre nego što izaberete privatni brodić ili izlet sa grupom turista.

Naime, vetar ume baš da bude jak, pa vožnja privatnim čamcem nije preporučljiva. Proverite šta će biti sa vašim novcem ukoliko putovanje treba da se odloži za neki drugi dan. Za organizovane izlete proverite koliko ćete vremena provesti na plaži, da se ne desi da ste tamo manje od sat vremena.

I zapamtite, cenkanje za karte je normalno na Lefkadi, čak i poželjno.

 • Parking: Nadomak plaže, karta za celodnevni boravak je od 3 do 5 evra.
 • Barovi i taverne: Na parkingu se mogu naći kiosci gde možete kupiti hranu i piće.
 • Ležaljke i suncobrani: Dostupni su na plaži, ali su uglavnom unapred rezervisani.

Cene na ovoj plaži su više nego na ostalim plažama, i najbolje je da ponesete sa sobom svoje suncobrane, peškire, vodu i hranu i da uživate u prelepoj prirodnoj lepoti ove plaže tokom celog dana.

Ono što je najlepše na ovom mestu jeste zalazak sunca, to morate da sačekate i vidite. Što se tiče vode, plićaka nema, voda je duboka i česti su veliki talasi.

Egremni plaža

egremni plaza

Egremni plaža je još jedna plaža koja izgleda kao raj na zemlji. Ona se nalazi na zapadnoj obali Lefkade, i udaljena je od glavnog grada oko 30 kilometara. 350 stepenika treba preći da se stigne do mesta koje ćete istog trena zavoleti.

Pesak je sitan, a plaža je baš dugačka.

2015. godine desio se zemljotres, pa su stepenice dosta stradale. Ne preporučuje se da krenete tuda, jer je strmo i postoji opasnost od odrona.

Ako želite da posetite ovu plažu, možete to učiniti morskim putem. Ako ipak idete autom, savetujemo vam oprez, jer je put uzak, a litica se obrušava. I kada parkirate auto na putu, do same plaže će vam trebati više od pola sata hodanja. Mnogo bezbednije i bezbrižnije jeste da dođete brodom.

 • Privatni čamac iz Vasilikija i Nidrija: 50- 80 evra.
 • Organizovani izlet: 15-25 evra.

Obala je prekrivena šljunkom i potrebne su vam papuče, kako ne biste non stop morali da pazite gde gazite. Voda je duboka, a talasi su snažni, visoki i do 3 metra. Pošto je voda duboka, mogu biti opasni. Treba da budete oprezni.

Nije najbolje mesto za decu i neplivače. Na plaži nema nikakvih sadržaja, tako da morate da ponesete sve što vam je potrebno. Nije bezbedno tražiti hlad ispod stena.

 • Barovi i taverne: Ne.
 • Sportovi na vodi: Ne.

Milos plaža

milos plaza

Milos je predivna plaža koja se nalazi nadomak mesta Agios Nikitas. Odatle će vas taksi prevoz koštati 6 evra u oba smera, a brodić 3 evra. Tirkizna boja mora i mir čekaju vas baš ovde.

Kad je nešto tako prirodno, divlje i lepo, ume i da bude nepristupačno. Ovde nećete naći nikakve sadržaje, pa je važno da se pripremite za dolazak na ovu plažu. Ponesite hranu, piće, peškire, suncobrane.

Ova plaža je idealna ako ne volite gužve i želite da se skroz opustite i uživate u suncu i vodi. Na levoj strani plaži je deo za nudiste, ali to nigde nije posebno naznačeno.

Talasi su veliki i jaki, a voda ume da bude hladna, čak i u jeku sezone.

Iznad plaže ima nekoliko apartmana koji gledaju direktno u more. Ova plaža je izolovana, pa ako volite ovakav vid odmora, možete naći smeštaj u jednom od ponuđenih smeštajnih objekata.

Plaža Katizma

katizma plaza

Katizma (Kathisma) se nalazi na 3,5 gm od grada Agios Nikitasa i na 15 km od grada Lefkasa. Na nju možete doći autobusom ili sopstvenim prevozom. Put je dobar i asfaltiran, ima samo nekoliko krivina.

Ono što će vam se sigurno svideti jesu vidikovci na koje ćete naići kada se spuštate ka plaži. Odatle nastaju čuvene fotografije i prave se najlepše uspomene.

 • Parking: Veliki parking koji je besplatan.
 • Privatni parking: 5 evra za ceo dan (ukoliko nema mesta na javnom parkingu, trebalo bi uzeti privatni)

Katizma je predivna i lako je dostupna. Često se poredi sa plažama Egremni i Porto Katsiki. Ukoliko vas nerviraju stepenice i ako vam smeta to što nema sadržaja na plaži, Katizma je pravi izbor za vas. Ovde mogu da borave i stariji ljudi, i mala deca, jer je stvorena za sve!

Boja mora je fantastična, kao i u celoj Lefkadi. Ova plaža je urbana, ali ima mesta i za sve one koji sa sobom nose svoju opremu.

 • Barovi i taverne: Na plaži se nalazi poznati bar Copla, koji u svom sastavu ima bazen sa đakuzijem, koji se može besplatno koristiti.
 • Ležaljke i suncobrani: od 5 do 7 evra.
 • Tuševi i kabine: U okviru barova.
 • Zabavni sadržaji: Tereni za odbojku i tenis, paraglajding.

Ono što je zabavno jeste gostovanje poznatih DJ-eva, pa možete da očekujete i mlađu populaciju na plaži. Ono na šta morate da obratite pažnju jesu veliki talasi. Na plaži nema spasilaca, pa treba biti obazriv.

More je kristalno čisto, kao i sama plaža, o kojoj se dosta vodi računa. Ostaviće na vas jak utisak, pa se nemojte čuditi ako poželite da je još jednom posetite tokom letovanja.

Plaža Jalos (Gialos)

jalos plaza

Plaža Gialos pružiće vam mir i privatnost. Uživaćete u plavom moru i odmorićete se tog dana. Daleko od gradske vreve, ova plaža je smeštena na 35 km od Lefkasa. Egremni i Gialos su slične, samo što je Gialos dosta pristupačnija i bezbednija.

Ovde se najviše kupaju meštani. Plaža je divlja i poluorganizovana, jer postoje određeni sadržaji. Nema mnogo gužve, tako da možete da ponesete svoje stvari i opremu, uvel ćete pronaći mesto. Put kojim ćete doći je dosta loš, kao i mnogi u Grčkoj, ali se svakako isplati kada vidite ovu prirodnu lepotu.

Na dnu mora je veliko kamenje, a na obali je prisutna kombinacija peska i šljunka. Na nekim delovima, plaža je potpuno divlja i nema ničega, na sredini su ležaljke. Tamo gde nema ničega, možete da kampujete, ili da se sunčate goli, jer u tim delovima su često nudisti.

 • Barovi i taverne: Postoji nekoliko barova, gde možete da poručite i ukusnu hranu.
 • Ležaljke i suncobrani: Ležaljke su besplatne uz obaveznu konzumaciju pića.
 • Tuševi i kabine: Ne.
 • Parking: Postoji.

Plaža Pefkulia

pefkulia plaza

Pefkulia je još jedna lepa plaža koju vredi da posetite. Boja mora je fantastična! Ona se nalazi na desetak kilometara od Lefkasa, a od Agios Nikitiasa udaljena je 1,5 km. Put je dobar, ima samo nekoliko krivina pre dolaska na samu plažu.

 • Parking: Na 50 m od plaže.
 • Barovi i taverne: Postoji bar sa ležaljkama, tuševima i toaletima.
 • Ležaljke i suncobrani: 5 evra.

U vodi je kamenje, tu su i stene. Plaža je vrlo interesantna i pruža predivan pogled. Deo je namenjen i nudistima, tako da ima za svakog po nešto.

Na plaži postoji taverna koja nudi tradicionalne grčke specijalitete, pa ako imate vremena, pred kraj večeri, ostanite ovde i gledajte predivan zalazak sunca.

Agios Joanis

agios joanis

Lefkas nema gradsku plažu, ova plaža je najbliža i nalazi se na 2 km od samog grada, na nekih dvadesetak minuta hoda.

Ova plaža se sastoji iz tri dela: Gira, Mili i Agios Ioannis. Agios plaža nema mnogo posetilaca, jedina mana joj je jak i čest vetar. Idealna je za surfere. U septembru se organizuje veliko takmičenje u Kitesurfing-u.

Agios Joanis na Lefkadi je plaža poznata po svojoj mlečno plavoj boji. Iza plaže ima dosta smeštajnih objekata, vila i hotela, pa ovde možete i da isplanirate svoj odmor. Na plaži postoji taverna, a jedan deo je organizovan. Na kraju plaže nalazi se crkva Svetog Jovana, zbog koje je ova oblast Lefkade i dobila ime.

Na obali je sitan šljunak, a obala je duga, i široka. Agios Ioannis može da vam se svidi za letovanje, ukoliko tražite mirniju varijantu odmora. Glavni grad je blizu, pa uvek možete da skoknete do njega, ako vam zafali zabava ili noćni provod.

 • Parking: Pored puta.
 • Barovi i taverne: Da.
 • Ležaljke i suncobrani: Uglavnom su besplatne uz konzumaciju pića.

Što se tiče Gire i plaže Mili, i one su dosta vetrovite. Gira sadrži jedan beach bar sa ležaljkama. Prema zapadu, Mili plaža nosi ime po vetrenjačama, koje se na njoj nalaze. Jedna od vetrenjača pretvorena je u bar i izgleda zanimljivo. Ispred vetrenjača smeštene su i ležaljke i suncobrani.

Plaža Kalamitsi

plaza kalamitsi

Kalamitsi je selo na Lefkadi. Udaljeno je od Lefkasa 20 km, i poznato je da je to selo koje jedno od najstarijih na ostrvu. Na 4 km od samog sela nalaze se tri plaže- Avali, Megali Petra i Kavalikefta.

Put do ovih divnih plaža je uzak, krivudav i neuređen. Trebaće vam oko dvadesetak minuta da dođete kolima do plaža, ali svakako vredi da ih posetite i da na njima provedete nezaboravan dan.

 • Parking: Dnevna karta- 3 evra. Nalazi se na kraju puta.
 • Barovi i taverne: Da
 • Ležaljke i suncobrani: Oko 6 evra.

Prva je plaža Kavalikefta. Prepoznaćete je po stenama, one su i na obali i u vodi. Ova plaža je mala i osamljena, pa ako tražite mir, ovde ga možete naći. Šljunkovita plaža, tirkizno more, predivni zalasci sunca- ova kombinacija će vas oduševiti.

Sledeća plaža je Megali Petra i do nje dolazite pešaka, preko stena. Stene nisu glatke i ne možete da hodate bosi, pa treba poneti patike. Ova plaža je već od prve, ali ne postoje nikakvi sadržaji, poput ležaljki i barova, idealna je za nudiste. Kada nastavite levo, doćićete do plaže Avali.

Avali je takođe velika, slična kao i prve dve, ali nema gužve na njoj. Na njoj postoji jedan bar (Avali cantina), sa predivnom terasom koja pruža pogled na more. Ispred su stabla banana. Ovde možete da ručate, osvežite se uz omiljeno piće, slušajući laganu muziku.

Plaža Potos Mikros Gialos

Potos Mikros Gialos

Mikros Gialos drugačije se naziva Potosi li Rouda Bay, i spada u istočni deo Lefkade. Od Nidrija udaljena je 11 km, a od Vasilikija 15 km. Veoma je posećena i jedna je od najorganizovanijih i najatraktivnijih plaža na Lefkadi. Voda je topla i ovde ćete se osećati bezbrižno i prijatno.

Nema vetra, nema talasa, more je mirno. Preporučujemo da nosite papuče, jer je krupniji šljunak i na obali i u vodi.

Ulazak u vodu je postepen, ali plićak nije veliki. Ova plaža je ušuškana, a okolo su šume. Ko voli ronjenje, ovde će se vraćati više puta tokom letovanja.

 • Zabavni sadržaji: Pedaline, čamci, kajaci.
 • Barovi i taverne: Postoji nekoliko barova i jedan veliki market.
 • Parking: Uz plažu se nalazi put sa parking prostorom. Parking je besplatan.
 • Ležaljke i suncobrani: 6 evra.
 • Tuševi: Ne postoje.

Agiofili plaža

agiofili plaza

Agiofili plaža nalazi se na 2 km od Vasilikija. Ovu plažu ne smete da zaobiđete, jer je jedna od najlepših. Možete do nje doći i svojim autom, ali poslednjih 700 m moraćete da prepešačite. Put ide uzbrdo, pa ume da bude dosta naporno kada sunce ugreje, pa obavezno ponesite vodu.

 • Parking: od 3 do 5 evra, 5 je u sezoni, 3 je u predsezoni.
 • Ležaljke i suncobrani: 6 evra.
 • Taxi brodić od Vasilikija do plaže: 6 evra povratna, za jednu osobu.

Plaža nije velika, šljunkovita je, kao i većina plaža na Lefkadi. More je providno i odlično za ronjenje. Voda je čista i možete nesmetano da posmatrate podvodni svet, koji je bogat. Ni ovde nema plićaka, ali se postepeno dubina vode povećava.

Egzotična Lefkada ostaviće vas bez daha! Ostrvo Lefkada pripada grupi Jonskih ostrva. Najveće mesto u ovom okrugu je grad Lefkas. Nekada je ostrvo pripadalo Vizantiji. Ono što svakako treba posetiti na Lefkadi jeste crkva Svetog Mavre, koju je podigla supruga poslednjeg srpskog despota Lazara, Jelica Branković, u 15. veku.

Lefkada će vam ostati u lepom sećanju. Turisti su oduševljeni njenom prirodnom lepotom i nestvarim plavetnilom!